Sprookje?
Ik kan als Amsterdammer en prachtige baan krijgen in Eindhoven. In een jong onstuimig bedrijf. Er zitten nogal wat risico’s aan. Als ik het doe wil ik er vol voor gaan. Regelmatig de A2 afjakkeren vice versa past daar niet bij en ik verkas daarom naar Eindhoven. Na wat woningen bezichtigd te hebben heb ik het met een maand of drie voor elkaar, een prachtige woning voor een alleszins redelijke huur.
Prima geschikt begin natuurlijk, na wat mijmeren kies ik toch voor een ander ik-verhaal.
Relatie Robert loopt stuk
Mijn relatie met Robert zit ernstig in het slop. Onder een dak wordt met de dag ondraaglijker. Probleem is dat dit dak op een koopwoning zit met lasten die ik, ondanks een mooie baan in de zorgsector met dito salaris van pakweg € 4500 alleen niet op kan brengen. Ik ga in transitie naar alleenstaand met gedeelde zorg voor de twee kinderen. Voor hoelang alleenstaand geen idee, het lijkt me nu het summum. Na wat woningen bezichtigd te hebben heb ik het met een maand of drie voor elkaar. Een prachtige woning met een alleszins redelijke huur.
Geen commune
Wat ik als heel positief heb ervaren is dat ik geen woning huur van een commercieel bedrijf maar van een onderneming waarin we als huurders zeggenschap hebben, net zo als de Gemeente en de beleggers. Dit borgt voor mij dat er een stabiele ondernemende en maatschappelijke koers wordt gevaren. Het is natuurlijk geen commune maar dat lid worden als bewoner van ‘mijn wooncoöperatie’ voelde wel een beetje als een ritueel.
Godzijdank heeft Robert de sokken er in gezet en ons huis vlot verkocht zodat we financieel ook de zaak kunnen scheiden. Door de overspannen woningmarkt is een mooie overwaarde gerealiseerd waardoor ik nu de ongekende weelde heb van een spaarrekening met € 30.000 er op. Het nieuwe probleem is nu dat ik geen rente ontvang op dit mooie bedrag. Me verdiepen in aandelen of ander beleggingsproducten is wel het laatste wat ik wil.
Ik belegger?
Mijn buurman, medelid dus, had ook dit ‘probleem’ en die gaf aan dat de oplossing dichter bij was dan ik kon bedenken. Ik kan namelijk investeren in certificaten van ‘mijn wooncoöperatie’. Niet in de stenen maar in de exploitatie tegen een rendement van 3%. Superdegelijk en zo blijft mijn kapitaaltje mooi waardevast. Als ik toch substantieel geld nodig heb kan ik gewoon deze certificaten weer verkopen. Een nieuw ritueel volgde: het lid worden van ‘mijn wooncoöperatie’ als belegger.
Pas vroeg ik me af of ik wel weer een koopwoning wil. Ik weet dat niet zo zeker meer. Zeg nooit nooit maar voor nu woon ik fijn en zonder grote zorgen.
Geen sprookje!
Dit lijkt een sprookje maar is het niet. Doordat de Gemeente zich realiseerde dat een huurwoningmarkt alleen maar stabiel is als huurwoningondernemingen kunnen draaien op direct rendement. Waardoor je het spel van vastgoedbeleggers, speculatie op indirect rendement door uitponden, achter je kan laten. De Gemeente heeft, om tot deze stabiele huurwoningmarkt te komen, exploitatievoorwaarden vastgesteld voor grond met de bestemming middenhuur:
- middenhuurwoningen zijn eeuwigdurend huurwoningen.
- woningen worden geëxploiteerd door meerbelanghouder-ondernemingen waarin bewoners, investeerders én Gemeente evenredig zeggenschap hebben.
En wat geschiedde, de markt deed zijn werk. De grondwaarde met deze bestemming daalde naar een niveau dat exploitatie op basis van direct rendement mogelijk werd. Er kon niet meer in stenen worden belegd maar wel in meerbelanghouder- huurwoningcoöperaties. Dit trok heel andere beleggers aan die graag voor de lange termijn geld inbrachten tegen een, gezien de uiterst lage risicograad, aantrekkelijk rendement en de zeggenschap om een hierbij passende duurzame koers te borgen.
Nu terugkijkend functioneert deze middenhuurwoonsector excellent tussen enerzijds sociale en anderzijds vrije sector. Vooral de soepele doorstroming tussen sociale sector en middenhuursector is effectief met dank aan de goede samenwerking met wooncorporaties die gegroeid is.
Zo is de basis gelegd voor een stabiele groeiende middenhuurmarkt wat een zegen bleek voor Gemeente Rottemere. De woningmarkt is dynamischer geworden, wat maatschappelijk en economisch winst oplevert.
Verrassend overigens hoe snel de markt gewend was aan een middenhuurwoningmarkt met eigen regels.
Comments are closed.